Liesbos » Specials » Afvallen
Liesbos: Informatie van A tot Z

Te zwaar? Ga niet op dieet!

Te zwaar? Ga niet op dieet! Als je te zwaar bent en wil afvallen, lijkt het logisch om op dieet te gaan. Maar is het dat wel? Aan de meeste diëten kleven flinke nadelen, ze zijn moeilijk vol te houden en er is altijd het risico van het jojo-effect. Toch wordt het volkomen normaal gevonden dat veel vrouwen en sommige mannen regelmatig aan het lijnen zijn om hun ideale gewicht te bereiken. Tijd om onze dieetcultuur eens tegen het licht te houden.

Het principe van diëten

Het principe van ieder dieet is eenvoudig: het doel is om minder calorieën te eten dan je verbruikt. Dit kan bereikt worden door minder te eten, meer calorieën te verbranden, of allebei. Hoe groter het verschil tussen wat er binnenkomt en wat er verbruikt wordt, hoe sneller je afvalt. Een gemiddelde vrouw bij gemiddelde activiteit verbrandt 2000 kilocalorieën per dag, bij een man is dat 2500. Veel diëten schrijven een calorie-inname voor die daar een stuk onder zit, meestal ergens tussen de 1000 en 1500 kilocalorieën per dag.

Waarom diëten moeilijker is als je te zwaar bent

Mensen met overgewicht hebben bij dezelfde mate van beweging een hoger calorieverbruik dan mensen met een gemiddeld gewicht. Bij gemiddelde activiteit is voor iedere 10 kilo teveel ongeveer 150 (vrouw) of 200 (man) kilocalorieën per dag extra nodig. Als je overgewicht hebt en een dieet gaat volgen, is het verschil tussen wat je verbruikt en wat je binnenkrijgt daardoor vaak meer dan 1500 kilocalorieën per dag. Dat leidt tot extra hongergevoel en maakt het moeilijker om het dieet vol te houden. Sterker nog, de verleiding om te zondigen kan daardoor zo groot worden dat je eraan toegeeft en uiteindelijk zelfs in gewicht toeneemt – het tegendeel van wat je wilde bereiken.

De oplossing

De oplossing is simpel: volg geen streng dieet. Als je streeft naar een evenwichtig eetpatroon (2000 kilocalorieën per dag voor een vrouw en 2500 voor een man), is dat voldoende om een normaal postuur te onderhouden. Je lichaam krijgt dan echter onvoldoende calorieën binnen voor de extra kilo’s en zal die uiteindelijk verliezen. Een vrouw die 10 kilo te zwaar is, kan op die manier zonder te lijnen in anderhalf jaar tijd haar streefgewicht bereiken. Dat is weliswaar minder snel dan de meeste dieetgoeroes beloven, maar wel zonder onhoudbare voorschriften en bijbehorende frustraties.

De truc is dus om te focussen op een gezonde voeding en niet langer te denken dat je honger moet lijden om slank te worden. Prent jezelf in dat je niet hoeft af te zien, je hoeft alleen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Leer jezelf een aantal verstandige eetgewoontes aan, zodat je goede keuzes maakt zonder daar iedere keer over na te moeten denken. Je mag rustig zonder schuldgevoel af en toe een koekje of zoutje eten. Maar snoep met mate en zorg dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Ook zonder dieet is dit een uitdaging omdat er in het dagelijks leven regelmatig situaties voorkomen waarin het niet makkelijk is om verstandige keuzes te maken. Meer adviezen voor lastige momenten en tips over omgaan met verleidingen kun je lezen in de onderstaande artikelen.

Afvaltips voor op kantoor

Het lijkt misschien lastig om afvallen te combineren met een baan waarin je moet presteren, zeker als je een zittend beroep hebt. Honger kan de concentratie verminderen en ervoor zorgen dat je sneller…

Omgaan met verleidingen op feest- en verjaardagen

Als er iets te vieren valt, wordt dat vaak gedaan met lekker eten of een traktatie. Al die feestjes, verjaardagen, borrels en dinertjes kunnen een flinke uitdaging zijn als je probeert op gewicht te b…

Hoe voorkom je vakantiekilo’s?

Met de vakantie breekt vaak een periode aan waarin de remmen los gaan en er volop genoten mag worden van lekker eten en drinken. De kilo’s die je voor de vakantie zo moeizaam kwijt was geraakt om in j…
Gepubliceerd door Liesbos op 23-05-2014, laatst gewijzigd op 26-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • http://www.caloriecalculator.nl/
Schrijf mee!